НСИ: БВП на България е нараснал с 0,7% през третото тримесечие

БВП на еврозоната е нараснал със 0,1% за същия период.

04.12.2013 | 15:57
НСИ: БВП на България е нараснал с 0,7% през третото тримесечие
НСИ: БВП на България е нараснал с 0,7% през третото тримесечие

Икономиката в България отчете ръст от от 0,7% през третото тримесечие на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт. Ръстът на БВП е коригиран спрямо експресните данни, които бяха публикувани преди месец. Тогава НСИ отчете нарастване на брутния вътрешен продукт с 0,8%.

Ръстът през третото тримесечие е 0,5% спрямо второто тримесечие. Това е най-високият тримесечен възход, отчетен на годишна основа през годината.

Изработеният БВП през разглежданото тримесечие е за почти за 22 млрд. лева. На човек се падат близо три хиляди лева. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през същия период е 19 млрд. лева.

През третото тримесечие на 2013 г. относителният дял на аграрния сектор намалява с 2,6 процентни пункта и достига 8.8% в сравнение със същия период на миналата година.

Индустриалният сектор също отчита спад и достига почти 30%. Относителният дял на добавената стойност в сферата на услугите обаче се увеличава до 62%.

Предварителните изчисления на НСИ обаче се разминават с тези на Eurostat, чиято крайна оценка остана без изменение спрямо публикуваните на 14 ноември прогнозни данни.

БВП на еврозоната е нараснал със 0,1% през третото тримесечие спрямо ръста от 0,3% в предходните три месеца. Измерен на годишна база обаче се е свил с 0,4%