15 млрд. лева за агросектора в периода 2014-2020

В следващия програмен период страната ни ще се фокусира в по-справедливото разпределение на преките плащания.

03.12.2013 | 17:01
15 млрд. лева за агросектора в периода 2014-2020
15 млрд. лева за агросектора в периода 2014-2020

По-справедливо разпределение на земеделските субсидии в ЕС през новия програмен и намаляване на различията между новите и старите страни членки. Това е основното предимство за страната ни от новата аграрна политика на общността, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова на дискусия за новите европрограми. Около 15 милиарда лева ще бъдат инвестирани в селското стопанство като преки плащания в следващите седем години от Европейския съюз. Според министър Златанова в следващия програмен период страната ни трябва да се фокусира върху икономическия растеж и по-справедливото разпределение на преките плащания.

Според новите правила „нито една страна няма да получава по-малко от 75% от средния размер на субсидията в ЕС", заяви Златанова. Тя подчерта, че парите ще се усвояват само от т. нар. активни фермери или хора, които реално се занимават със земеделие, а не както сега средства се дават и за стадиони, голф игрища, дори гробищни паркове.
По думите на Златанова твърдението, че 2014 ще е нулева година за усвояването на средствата от българските фермер е „гигантска спекулация“.

5 млрд. лв. ще получат българските фермери в периода от 2014 до 2020, обяви аграрният министър Димитър Греков по време на дискусията.

И вицепремиерът Златанова, и министър Греков изразиха  надежда Програмата за Развитие на селските райони и оперативните програми за следващия програмен период да бъдат одобрени в първата половина на 2014 г.