fallback

Българите влагат парите си основно в депозити и недвижими имоти

Мнозинството от сънародниците ни са склонни да инвестират в пасиви, подчерта финансовият анализатор Мариян Йорданов.

30.11.2013 | 12:13

Вложението в имоти и автомобили прави българина беден. Това е мнението на финансовия анализатор Мариян Йорданов. Неумението на повечето хора да управляват добре парите си, като не ги инвестират в бизнес, убива благосъстоянието им. Недвижимите имоти и депозитите в банка са основното, в което българите влагат парите си. По последни данни спестяванията им възлизат на около 40 млрд. лв., а в недвижимо имущество са вложени общо около 207 млрд. лв.

По-голямата част от българите са склонни да инвестират в пасиви, смята Мариян Йорданов. Идеален пример за това е, че България е в челото на класация в Европа по притежаване на лично жилище, а това директно показва причината да сме бедни, коментира анализаторът.

Той поясни, че пасивът е нещо, което не не носи печалба.

Друга основна грешка, която правят хората, според Йорданов е, че влагат парите си в банкови депозити. Така според финансовия консултант хората не само че печелят малко, но и губят пари.

„Българинът мисли, че влогът е инвестиция – слага парите си в банка и до там. Той трябва да погледне отвъд и да погледне на тези пари не като нещо, което ще му донесе лихва, а като нещо, с което да инвестира, да ги има като пари, които са готови да скочат в сделка“ подчерта Йорданов.

Слабата финансова култура не позволява на българина да погледне отвъд депозита и жилището, коментира експертът. Покупката на активи изисква знания, които българинът рядко има желание да получи.

fallback
fallback