fallback

S&P понижи рейтинга на Холандия до AA+

Това остави Германия, Люксембург и Финландия единствените страни във валутния блок с топ кредитни рейтинги

29.11.2013 | 12:34

Кредитната агенция Standard & Poor's (S&P) понижи рейтинга на Холандия до AA+, като по този начин сведе до минимум и малкото останали топ оценки на страните от Стария континент. Същевременно институцията възнагради усилията на испанското правителство за реформиране в публичните финанси, пише Ройтерс.

S&P обяви решението си да понижи с една степен оценката за Холандия, което остави Германия, Люксембург и Финландия единствените страни във валутния блок с топ кредитни рейтинги. Другите две водещи водещи кредитни агенции – Moody's и Fitch, все още оценяват Холандия с ААA.

"В реално изражение трендът на растеж на БВП на глава от населението е трайно по-нисък от този при останалите страни с високи нива на икономическо развитие", посочиха от S&P в официално изявление, съпътстващо новината на кредитния рейтинг.

Същевременно агенцията е преразгледала оценката си за Испания, която направи много през последните две години, за да стабилизира публичните си финанси. Перспективата бе повишена от отрицателна до стабилна, а дългосрочният и краткосрочният рейтинги бяха потвърдени на ниво от съответно BBB- и A-3.

"Според нас кредитните показатели се стабилизират поради бюджетните и структурните реформи, съчетани с политиките за подкрепа на еврозоната", отбелязаха още от S&P.

fallback
fallback