Производителите на зелена енергия се готвят за протест

Новата такса е дискриминационна и противоречи с Конституцията и европейските директиви, твърди председателят на Българската фотоволтаична асоциация.

29.11.2013 | 09:51
Производителите на зелена енергия се готвят за протест
Производителите на зелена енергия се готвят за протест

Производителите на зелена енергия ще търсят защита на инвестициите си пред международните арбитражни съдилища, ако парламентът приеме предложението да бъде въведена такса от 20 на сто върху приходите им. Това заяви в студиото на Денят ON AIR председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова. Според нея последиците за инвеститорите в сектора ще бъдат катастрофални.

По думите и всички служители на фирмите, които са към ВЕИ сектора са притеснени за работните си места.

„Ако предложението бъде прието от Народното събрание, това ще означава национализация на частен капитал във ВЕИ сектора. Идеята е дискриминационна и противоречи с Конституцията и европейските директиви. Нормативната поправка е силно лобистка, защото е насочена към национализиране на частния капитал само на инвеститорите във фотоволтаичните централи. Липсва рационално решение, няма анализ, нито оценка на въздействието преди приемането на това решение от комисията. Такова предложение е безпрецедентно между държавите членки на Европейския съюз”, каза още Русенова.

Вижте целия разговор във видео файла.