fallback

Бизнес активността сред българските предприятия се покачва

Ръст на бизнес активността през ноември, отчете статистиката.

28.11.2013 | 17:14

Очакванията на бизнеса в промишлеността и търговията на дребно са по-оптимистични. На противоположния полюс са търговците на дребно.

Бизнес активността през ноември се покачва в сравнение с общите нагласи през октомври, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) от проведените в началото на месеца анкети сред мениджъри и предприемачи.Очакванията на бизнеса в промишлеността и търговията на дребно са по-оптимистични, докато настроенията на строителния бранш остават почти без промяна спрямо миналия месец, отбелязва Investor.bg. През ноември единствено търговците на дребно са по-песимистични. Причината - те са по-умерени за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Показателят в промишлеността се повишава с 4,3 пункта заради по-оптимистичните оценки и очаквания на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията. Оптимизъм вдъхват данните за вноса и износа на страната. Данните на НСИ показаха, че през септември износът е нараснал с 6,7% на годишна база. За пръв път от близо година вносът се увеличи по-бързо от експорта – с 12,8% спрямо септември 2012 г. Сигнал, че предприятията разчитат основно на материали и продукти за производство от чуждия пазар.

Положително влияние на анкетираните мениджъри оказаха експресните данни за състоянието на брутния вътрешен продукт на страната (БВП). Той нарасна с 0,8% на годишна и с 0,6% на тримесечна база.

В началото на месеца бяха изнесени и данните за индекса на промишленото производство. Те ни показаха, че през септември промишленото производство се разширява с 2,4% за година. Като основната причина за регистрирания годишен ръст на промишленото производство бе посочено разширяването на производството на електрическа и топлоенергия и газ и в преработващата промишленост.

Въпреки това обаче несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла.

През ноември съставният показател „бизнес климат в строителството” остава приблизително на равнището си от октомври, докато през септември той намаля с 2,6 пункта. Настроенията в сектора продиктуваха данните за заетостта в бранша. Към края на септември наетите по трудово и служебно правоотношение в строителството са намалели с 6,9 хиляди, или с 5% за година.

Търговците на дребно са песимистите през месеца. Причината – те са по-резервирани за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца. Само месец преди коледните празници, които традиционно се считат за един от катализаторите на приходи от продажби за търговците, свитото потребление продължава да потиска сектора.

Както показва статистиката на Българска народна банка за депозитите на домакинствата, към края октомври техните спестявания остават рекордно високи. Несигурната среда обезкуражава гражданите да теглят кредити. Различни изследвания и статистически данни сякаш затвърждават тази тенденция, вместо оптимистичните данни за икономическия ръст, например, да поуспокоят гражданите.

Показателят за бизнес доверието в сектора на услугите се повишава с 0,9 пункта. Прогнозите на мениджърите по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца обаче са по-резервирани. От анкетата на НСИ става ясно, че основната пречка за развитието на дейността в сектора продължава да бъде несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша.

Положително е, че в ход са и процедурите по създаването на електронно правителство. Порталът му ще позволява да бъде регистрирана фирма изцяло онлайн. Това е оптимистичната новина на фона на несигурността, която остава основният проблем, ако можем така да го наречем, пред бизнеса във всички браншове. Политическата обстановка и продължаващото обществено недоволство подтикнаха и софтуерния бранш от сектора на услугите да поиска оставката на кабинета на Пламен Орешарски.

fallback
fallback