Хампарцумян: Банковото кредитиране е важно в сегашната ситуация

Проведе първата годишна конференция "Банките и бизнесът".

27.11.2013 | 16:48
Хампарцумян: Банковото кредитиране е важно в сегашната ситуация
Хампарцумян: Банковото кредитиране е важно в сегашната ситуация

Първа годишна конференция "Банките и бизнесът" се проведе в София. Основната тема на форума бе как ще се развива кредитния пазар през 2014 г. Организаторите от вестник "Капитал" събраха на едно място водещи банкери, както и директорът на направление „Регионално бизнес развитие“ на Европейския инвестиционен фонд Хъбърт Котони. Те обсъдиха настоящото състояние на пазара на кредити и очертаващите се тенденции през следващата година. Репортаж на Деян Иванов.

Банковият форум откри главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян, който подчерта важността на банковото кредитиране на фона на слабото развитие и активност на останалите форми на финансиране.

Банкерът открои също силната зависимост между състоянието на икономиката и това на банковия пазар.

„Наблюдава се слаб кредитен ръст в условията на свръхликвидност в трезорите. Лихвените проценти по заемите са на нивата си от преди кризата, но домакинствата все още се въздържат да задлъжняват, поради несигурността на трудовия пазар“, коментира  изпълнителният директор на СИБАНК Петър Андронов.

Той прогнозира консолидация на пазара в дългосрочен план, продиктувана от стремежа на банките към оптимизиране на разходите и постигане на синергични ефекти. Андорнов изрази своята загриженост от евентуално затягане на регулациите в сектора от страна на държавата, при вече наложените капиталови норми Basel III.

Котони пък подчерта нуждата от финансова подкрепа за малките и средните предприятия в България. Той напомни, че точно те са истинският двигател на икономиката и трябва да продължат усилията за улесняване на достъпа им до кредити, тъй като позицията на тези фирми е по-неизгодна в сравнение с големите компании.

„Европа ще продължи да подпомага банките, които от своя страна трябва да се обърнат повече именно към малкия и средния сегмент“, каза още той.