Очаква се първичният излишък на Гърция да стане над 1 млрд. евро до края на годината

Данните надвишават прогнозите, които бяха залегнали в проектобюджета на страната за 2014 г.

26.11.2013 | 09:46
Очаква се първичният излишък на Гърция да стане над 1 млрд. евро до края на годината
Очаква се първичният излишък на Гърция да стане над 1 млрд. евро до края на годината

Гръцкото финансово министерство очаква страната да запише първичен излишък от над 1 млрд. евро в края на годината. Този резултат надвишава прогнозите от 812 млн., които бяха залегнали в проектобюджета на страната за 2014 г.

Това може да се окаже нов аргумент в преговорите на Гърция с Тройката за бюджета за следващата година.

По последни данни, публикувани от гръцкото финансово министерство, от началото на годината до края на октомври приходите в бюджета са били с 2,59 млрд. евро по-високи от разходите. Тази сума представлява около 1,4% от БВП на страната.

Когато бъдат изключени печалбите на ЕЦБ от гръцките облигации, които бяха върнати на Атина,  се получава първичен излишък от 1,1 млрд. евро, който се равнява на 0,6 % от БВП.

Добрите резултати се дължат най-вече на засилените проверки и преструктурирането на данъчната администрация през април тази година.

Сумата от приходи от данъци надвиши прогнозите за първите 10 месеца на годината с 229 млн. евро. При поставена цел от 35,34 млрд. евро приходи, резултатите достигат 35,57 млрд. евро.

В понеделник финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас обяви, че страната и нейните международни кредитори имат все по-малко различия в мненията си относно бюджета на страната за 2014 г. По-рано този месец представители на кредиторите заявиха, че при сегашните фискални политики Атина няма да успее да осъществи бюджетните си цели през следващата година.