ЕП одобри COSME - програмата за подпомагане на малкия и среден бизнес

Бюджетът на COSME за периода 2014 – 2020 година ще бъде 2,3 млрд. евро.

24.11.2013 | 16:15
ЕП одобри COSME - програмата за подпомагане на малкия и среден бизнес

Европейският парламент одобри нова програма, която ще подкрепя малки и средни предприятия, а и европейските граждани, които искат да започнат собствен бизнес.

Бюджетът на COSME за периода 2014 – 2020 година ще бъде 2,3 млрд. евро.Голяма част от тези средства ще отидат за гаранционни заеми. В новата европрограма до 150 хил. евро ще бъдат за гаранционни заеми.

Прогнозите са, че до 2020 година 330 хил. фирми от ЕС ще се възползват от тази схема. Допълнително малките и средните предприятия, както и отделните граждани, които имат желание да започнат собствен бизнес, ще имат право на експертни консултации.

Ще се подпомага и достъпът до пазарите за малките компании. Експертите от Европейската мрежа в помощ на предприемачеството ще дават безплатни съвети за развитието на малкия бизнес.

Мрежата работи и с 14 български партньорски организации, сред които и икономическото министерство. Почти 99% от предприятията в Европа са с персонал до 250 души и по тази причина често са обявявани като гръбнака на икономиката.

В годините на криза банките ограничиха финансирането на дейността им. По тази причина и около 60% от средствата на COSME ще бъдат под формата на различни финансови инструменти.

В търсене на решение за проблемите на пазара на труда европейските чиновници предлагат развитието на собствен бизнес като алтернатива за съкратените служители.

По новата програма например няма да бъдат финансирани иновации и проучвания. За тях има отделен финансов механизъм – Horizon 2020. Така двете програми ще подпомагат малкия бизнес в Европа, макар и едната да се фокусира повече в компании, започващи сега своята дейност, а другата – COSME – в развитието и разширяването на дейността.

Освен финансовата подкрепа и съветите за развитие, новата програма ще работи и с администрацията на страните от ЕС. Целта е да намалее административната тежест върху малкия и среден бизнес.