Индонезия обмисля увеличаване на митата за износ на палмово масло

Страната ще се присъедини към Малайзия в увеличаването на митото

22.11.2013 | 11:57
Индонезия обмисля увеличаване на митата за износ на палмово масло
Индонезия обмисля увеличаване на митата за износ на палмово масло

Индонезия може да увеличи износните мита върху сурово палмово масло до най-високото ниво от 14 месеца насам, след като цените започнаха да се увеличават и това породи опасения, че най-големият производител на палмово масло в света може да претърпи загуби. Освен това фючърсите скочиха.

Таксата може да бъде увеличена до 12% през декември от 9% този месец, обяви Фаиз Ахмад, директор в Министерството на промишлеността, отговарящ за хранителния и риболовния сектор. Това е най-високата стойност от октомври 2012 г. насам, когато ставката беше 13,5%, сочат данни на Bloomberg.  Властите се опасяват, че реколтата на най-големия износител в света няма да е толкова добра, както се очакваше. Правителството обикновено обявява ставката за митото на 25-о число всеки месец.

Индонезия ще се присъедини към Малайзия в увеличаването на митото, а фючърсите се запътват към втори месец на печалба, след като достигнаха 11,9% през октомври, заради опасенията, че производството може да не отговори на очакванията, които имат анализаторите.

Добивът може да падне до 20% тази година, ако времето е лошо, твърдят от Индонезийската асоциация на производителите на палмово масло.

„Износителите вероятно ще увеличат продажбите си преди новия данък“, смята Хариято Уияа, анализатор в консултантската фирма PT Mandiri Sekuritas. Според него след това Индонезия ще е по-малко конкурентна спрямо Малайзия, но увеличението на вътрешното потребление, особено използването на биодизела, може да подпомогне производителите.

Повече по темата можете да научите от видеото на Bloomberg!