fallback

Сингапур постигна растеж в третото тримесечие напук на очакванията за спад

Градът-държава е постигнал ръст от 1,3% през третото тримесечие.

21.11.2013 | 14:00

Сингапурската икономика успя да постигне растеж през третото тримесечие въпреки първоначалните опасения за възможен спад, съобщава CNBC. Новината даде увереност на правителството да коригира прогнозния си годишен ръст.

Градът-държава е постигнал тримесечен ръст от 1,3 на сто, показаха публикуваните в четвъртък правителствени данни. Месец по-рано националното статистическо бюро на Сингапур предвиждаше свиване с 1% за периода.

Измерена на годишна база, сингапурската икономика е нараснала с ревизираните 5,8% за тримесечието, надхвърляйки първоначалните очаквания за ръст от 5,1 на сто. Темпът на растеж се оказа най-бързият от първото тримесечие на 2011 г.

Правителството също така ревизира своята прогноза за растежа за цялата 2013 г. до 3,5-4% в ​​сравнение с предишната проекция от 2,5-3,5 на сто.

"Експортно-ориентираните сектори, като производството, търговията на едро и транспорта, подкрепят растежа в съответствие с лекото възстановяване в глобалната икономика", се посочва в изявлението на Министерството на търговията и индустрията на Сингапур.

За 2014 г. правителството прогнозира "скромен" ръст от 2,4 на сто.

"Общата икономическа експозиция на Сингапур в региона не може да бъде толкова голяма, колкото на развитите икономики, но връзките се увеличават и задават все по-широка основа", посочиха след публикуването на данните експертите от Barclays.

Според анализаторите евентуалното покачване на лихвените нива в глобален план продължава да представлява заплаха за възхода на Сингапур.

"Повишаването на лихвените проценти изглежда ще съвпадне с рекордния ръст в предлагането на жилища през 2015-16 г.", посочиха от финансовата институция.

През септември Barclays предупреди за ценова корекция от 15-20 процента на пазара на жилища в следващите няколко години.

Повече за икономика на Сингапур може да научите от материала на Bloomberg!

fallback
fallback