fallback

Стойнев предупреди за опасност от нова газова криза

От 2014 трябва да започне изграждането на газовата връзка със Сърбия, заяви още енергийният министър.

06.11.2013 | 17:26

Има опасност от нова газова криза, предупреди днес енергийният министър Драгомир Стойнев. Той сподели притесненията си от поредния газов конфликт между Русия и Украйна, като заяви, че се надява да не се повтори газовата криза, която засегна България през 2009 година. Държавата вече предприема мерки  като пълни единственото ни газово хранилище в Чирен, допълни още енергийният министър. Към момента страната ни няма алтернатива за доставки на синьо гориво, тъй като газовите връзки със съседните ни държави са в проект.

"В момента газовото хранилище в Чирен се нагнетява. Само че за там сега трябват средства. За това нагнетяване, то не пада от небето. Трябват пари, купува се природен газ и се нагнетява.

Нагнетяването, което имаме в момента, на този етап, е достатъчно, но всяка една криза аз не мога да ви кажа първо дали ще се реализира, второ колко време ще продължи, ние нямаме толкова количества, за да го запълним така, че тя може да продължи и 6 месеца, не дай си Боже. Това си е мой кошмар, надявам се да не стане български кошмар“, заяви Стойнев.Енергийният министър допълни още, че правителството трябва да осигури редовни доставки на природен газ за отоплителния сезон, като само за София ще е необходим газ за 100 млн.лв.  Той се ангажира да се осигурят тези средства от страна на правителството, но не пропусна да посочи кой на кого - какво дължи в енергетиката.Топлофикация София дължи 100 милиона. Столичното дружество дължи 360 милиона лева на Българския енергиен холдинг. Кога ще се получат тези пари?

Отново правителството ще осигури отоплителният сезон-няма да има проблем! Но крайно време е някои хора да си поемат отговорностите и да си изпълняват задълженията. Ние сме в такава ситуация, че аз в момента съм като един магьосник, който се опитва по всякакъв начин да направя всичко възможно, за да осигуря наистина стабилност на системата,“ обясни Стойнев.По думите му Наредбата за топлоснабдяване в Столична община създава изкуствено напрежение между общинските и централните власти. Според него обаче няма да се стигне до хаос със сметките за парно. Енергийният министър заяви още, че през следващата година трябва да започне изграждането на газовата връзка със Сърбия. Повече по темата вижте от видео файла.

fallback
fallback