fallback

Португалците са недоволни от драстичните икономии в страната

Нивото на безработицата в страната е безпрецедентно, твърдят анализатори.

05.11.2013 | 10:54

Общественото недоволство срещу политиката на драстични икономии в Португалия не стихва, сочи доклад на Международната организация на труда.  

Данните от него показват, че от началото на кризата през 2008 година всеки седми португалец е изгубил работата си.

От началото на спасителната програма на „тройката“, която е на стойност 78 млрд. евро, португалският трудов пазар не е претърпял никакво подобрение.

 „В действителност, през последните две години растежът на безработицата се е ускорил, като подобрение е отбелязано едва в последно време”, отбелязва докладът.

През второто тримесечие на 2013 година безработицата в Португалия се понижи до 16,4% спрямо 17,7% през първите три месеца на годината. Това свиване остава крехко и правителството очаква нов скок на безработицата до 17,7 на сто през 2014 година. Според Международната организация на труда младежката безработица в страната е 38 на сто.

В документа се посочва още, че безпрецедентното ниво на безработицата е съчетано с драстичен спад на инвестиции в производството, а малките и средни предприятия се борят за кредити, което също има отрицателен ефект върху ръста на заетостта.

Данните показват, че бъдещото възстановяване на икономиката вероятно ще се случва бавно, ето защо и справянето с безработицата няма да се случи бързо. В замяна на финансова помощ Португалия трябваше да започне изпълнението на мащабна програма за намаляване на дефицитите и да извърши реформи за период от три години.

fallback
fallback