Бобева: Американските инвестиции в България са недостатъчни

По думите на вицепремиера се анализират възможностите как това да се промени.

24.10.2013 | 17:35
Бобева: Американските инвестиции в България са недостатъчни
Бобева: Американските инвестиции в България са недостатъчни

Американските инвестиции в България не са достатъчни, заяви вицепремиерът Даниела Бобева по време на състоялата се днес конференция  за Трансатлантическо икономическо сътрудничество за конкурентоспособност и растеж.

„Когато говорим за инвестиции, трябва да отбележим, че американските инвестиции у нас не са задоволителни. Ние анализираме как това да се промени“, подчерта още Бобева.

Съединените щати са инвестирали към 1,3 трилиона долара в Европейския съюз, което означава, че са създадени 4 млн. работни места. Европейският съюз изнася годишно за САЩ 435 милиарда евро като стоки и услуги по данни към месец юни тази година.

По време на форума стана ясно, че облекченията за малките и средни предприятия и по-добрият достъп на български стоки на американския пазар са сред приоритетите на президентската администрация.

Участие в дискусията, организирана от Американската търговска камара в България, вземат представители на изпълнителната и на законодателната власт, на Европейската комисия, на бизнеса, на банковия сектор и дипломати.
Президентът Росен Плевнелиев напомни, че Съединените щати продължават да прилагат визов режим спрямо България и изтъкна, че този проблем със сигурност изисква усилията и на двете страни.

„Днес 1,5 милиона българи работят в чужбина. Те емигрираха в Съединените американски щати, в Канада, Италия, но никой в Русия, Индия или Китай“, подчерта държавният глава.

Той подчерта, че споразумението за трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между Европейския съюз и Съединените щати би променило живота на 800 млн. души. Според някои изследвания, ако бъдат премахнати излишните тарифи и бюрократични спънки пред бизнеса, всяко семейство в общността годишно би спечелило допълнително над 540 евро, а американското - малко над 650 долара. Очаква се споразумението да стимулира и световния икономически растеж до 2027 година.

Повече по темата вижте от репортажа на Кремена Кръстева.