fallback

Работодатели бавят заплати за 63 млн. лв., сочи статиситката на ГИТ

Близо половината изостават с изплащането на възнагражденията с около месец.

22.10.2013 | 17:14 Автор: Йоана Недева

Работодатели бавят изплащането на трудови възнаграждения за 63 млн. лв. , сочат последните данни на Главната инспекция по труда (ГИТ).

По време на национална конференция за здравословни работни места изпълнителният директор на инспекцията  Румяна Михайлова подчерта, че се запазва тенденцията от последните две-три години най-голям процент от установените нарушения да е забавянето на изплащането на възнаграждения.

През деветмесечието на тази година след намесата на ГИТ са изплатени забавени трудови възнаграждения за 43 млн. лв.

От края на 2009 г. досега са погасени забавени заплати за 238 млн. лв., посочи още Михайлова.

По думите й от половин година насам се наблюдава тенденция за намаляване на месеците, в които работодателите не са се разплатили.

Около 40 процента от фирмите в нарушение дължат заплати за месец, около 17 процента от предприятията изостават с изплащането с два до три месеца. Малко като процент са предприятията, дължащи заплати на работниците и служителите си за повече от 24 месеца, като по-голяма част от тях са или обявени в несъстоятелност, или са в процес на ликвидация, обясни Михайлова.

Социалният министър Хасан Адемов коментира, че все още голямото предизвикателство за повечето български предприятия са мерките за защита на здравето и безопасността на работното място. По думите му, след засилване на контрола от страна на ГИТ над работодателите нараства и относителният дял на предприятията с изпълнени основни изисквания за безопасност на работното място.

От началото на годината ГИТ е извършила 43 107 проверки в 33 397 предприятия от всички икономически дейности, в които работят 1 288 700 души. Констатирани са 185 804 нарушения, като 41 процента от тях са за нарушения на нормите в областта на здравословните и безопасни условия и на нормите за организация и управление за здравословни и безопасни условия на труд /60 на сто/. Нарушенията на безопасността на работното оборудване и технологичните процеси са 25.3 процента, а на хигиена на труда – 14.7 на сто.

fallback
fallback