fallback

Трима американци споделят Нобеловата награда за икономика

Със своите самостоятелни трудове тримата икономисти са положили основата за съвременното разбиране за движението на цените на активите.

14.10.2013 | 17:52

Трима американски учени си поделиха тазгодишната Нобеловата награда за икономика. Юджийн Фама, Ларс Петер Хансен и Робърт Шилър са отличени за работата им в тенденциите на пазарите на активи. Със своите самостоятелни трудове тримата икономисти са положили основата за съвременното разбиране за движението на цените на активите, заявиха от Кралската шведска академия на науките. 

Движението на цените на акциите или на облигациите в краткосрочен план е невъзможно да бъде предвидено. По-вероятно да се начертае генералната посока на това как ще се движат цените на активите в период от три до пет години. Върху този извод се спират тримата нови нобелови лауреати по икономика.

Юджийн Фама от Университета в Чикаго установява през 60-те години на миналия век, че всяка нова информация относно дадена фирма, търгувана на борсата, моментално се отразява върху борсовата й цена, което прави по-труден анализа на цените в краткосрочен период.

Според Нобеловия комитет, трудовете на Фама имат дълбоки последствия върху проучванията, а също така са довели до промяна на пазарните практики.

Ларс Петер Хансен, също от университета в Чикаго, разработва статистически метод, с който могат да бъдат извършвани тестове на теории за оценяването на активи.

Робърт Шилър от Йейл е включен за откритието си през 80-те, че цените на акциите варират много повече от корпоративните дивиденти.

Така тримата дават основата на теорията за това как се разбира и се работи с цените на активите.

Наградата за постижения в областта на икономиката се раздава от 68-а година и е учредена от Шведската банка.

Въпреки че не присъства в завещанието на Алфред Нобел, призът е определян като един от най-престижните, раздавани за икономически изследвания.

fallback
fallback