fallback

Еврогрупата обсъжда следващите стъпки към банковия съюз

Според източници от ЕС, Испания няма да се нуждае от допълнителна финансова помощ.

14.10.2013 | 15:56

Финансовите министри на страните от Еврозоната се срещат днес в Люксембург. Те трябва да обсъдят напредъка в изпълнението на спасителните програми, както и следващите стъпки към банковия съюз. Срещата им идва след като Ирландия обяви, че планира да приключи спасителната си програма до края на годината.

Ирландският премиер Енда Кени обяви в събота, че страната му ще се върне към ситуация, в която самостоятелно ще оперира на финансовите пазари от 15 декември. Това може да стане след успешното изпълнение на спасителна програма, при която страната получи 67,5 млрд. евро от ЕС и МВФ. Кени обяви, че страната не се е избавила напълно от финансовите трудности, но върви в тази посока. По отношение на възстановяването на банковия сектор в Испания, според източници от ЕС, страната няма да се нуждае от допълнителна финансова помощ.

Еврогрупата ще направи оценка и на провеждането на реформите в Гърция, Кипър и Португалия, които също изпълняват спасителни програми. Банковият съюз също е в дневния ред на заседанието. Първата стъпка от него е създаването на единен банков надзор следващата година, под покровителството на ЕЦБ. Следващата стъпка трябва да бъде ревизия на банковите активни и провеждане на стрес тестове, които трябва да начертаят истинската картина на банковите баланси, преди механизмът за надзор да започне работа.

Вижте още в репортажа на Красимир Кирев.

fallback
fallback