fallback

Плевнелиев: До 2 години модерна инфраструктура ще свързва България и Турция

В момента се строи магистрала и високоскоростно железопътно трасе към южната ни съседка, коментира президентът пред Bloomberg.

30.09.2013 | 14:35

„Имаме амбициозни планове, както за диверсифициране на енергийната ни и газова система, така и на транспортната и железопътна такава“, заяви в интервю за Bloomberg Television президентът Росен Плевнелиев. Той допълва, че в момента се работи по изграждането на магистрала и високоскоростно железопътно трасе, което да свързва България и Турция.

„Така до две години ще имаме връзка южната ни съседка чрез модерна инфраструктура“, коментира държавният глава.

Плевнелиев допълва още, че се работи активно по диверсифициране на енергийните и газови източници в страната.

„България няма да постигне ръст от 4,5 нито 6 процента, ако не диверсифицира енергийните си източници. Към момента разчитаме на една основна тръба за внос на газ от Русия. Но ние си научихме урока от 2008 година, когато България остана на студено, заради енергийния спор между Русия и Украйна. Въпреки че имахме договор,“ коментира президентът.

Той отбелязва още, че вече са дадени на концесия на европейски компании някои много обещаващи находища по черноморското крайбрежие. Надеждите са, че през следващите 4-5 години по черноморския шелф ще бъдат открити газови находища.

По думите на президента до пет години е напълно възможно 50% от необходимия газ за страната да идва от алтернативни на Русия източници.

fallback
fallback