Разликите в заплатите в развитите и формиращите се пазарни икономики намаляват

Потенциалът за ръст на средното месечно възнаграждение в Индия е от 132 на 616 долара към 2030.

29.09.2013 | 14:06
Разликите в заплатите в развитите и формиращите се пазарни икономики намаляват

Разликите между заплатите в развитите икономики и страните с нововъзникващи пазарни икономики силно ще намалеят до 2030 година, сочи проучване, цитирано от Франс прес. Стопяването на разликата ще е резултат от увеличението на възнагражденията при нововъзникващите пазарни икономики, става ясно от прогнозата.

В момента Индия и Филипините остават в дъното на класацията. Там потенциалът за ръст е около четири пъти спрямо настоящия към 2030 или от 132 долара до 616 долара. За същото време реалните заплати във Франция, Съединените щати или Великобритания ще се увеличат с около една трета. Така разликата между средните реални заплати във Франция и в Индия ще намалее от 28 пъти на 8.

В Китай средната заплата ще расте и ще достигне над половината от тази в Испания, става още ясно от прогнозата.
В резултат на това предприятията могат да върнат някои производства или услуги в родните си страни, както вече започват да правят някои компании в САЩ, или пък да ги преместят в страни с относително по-ниски разходи. Друга възможност е те да върнат дейността си в страни, където първоначално разходите са били по-високи, но географски са по-близо, с което да подобрят контрола над веригата за доставки.