fallback

Плевнелиев: Търсим варианти да намалим наполовина вноса на руски газ

Диверсификацията на доставчиците ще премахне пречките пред енергетиката като фактор за развитие на икономиката, коментира пред Bloomberg президентът.

27.09.2013 | 18:33

България планира да намали дела на руския газ от общия внос до 50% през следващите 5 години, заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за Bloomberg. Държавният глава отбелязва още, че диверсификацията на доставчиците на природен газ ще премахне пречките, които поставя енергийният фактор пред икономическия растеж.

Ръстът на брутния вътрешен продукт през настоящата година се очаква да бъде под 1%, но според държавния глава  България има потенциал за значителен икономически растеж в бъдеще.

От думите на Плевнелиев става още ясно, че „най-бедната страна-членка на ЕС, която получава 87% от своя газ от Русия, обмисля да свърже своята газопреносна мрежа с  Трансадриатическия газопровод, който ще пренася по 10 милиарда кубични метра газ годишно от Турция към Италия".

„Спорът от 2009 година между Украйна и Русия, който доведе до спиране на доставките за България за период от две седмици, подчерта нуждата от по-голяма независимост“, коментира още президентът. Очаквайте и пълното интервю на Bloomberg с президента на Росен Плевнелиев по телевизия Bulgaria ON AIR.

fallback
fallback