fallback

Испания ще продължи със строгите икономии и догодина

Ново замразяване на плащанията на над 2 млн. чиновници са само част от драконовските мерки, залегнали във финансовата рамка.

27.09.2013 | 12:08

Испания ще се придържа към пътя си на строги икономии и през 2014 г. Ново замразяване на плащанията на над 2 милиона държавни служители са само част от драконовските мерки, залегнали във финансовата рамка. „Бюджет 2014 ще е най-скучният досега, той ще изглежда досущ като този през 2013“, пишат испанските медии. Правителството планира икономии от 150 милиарда евро до края на 2014 г., главно в областта на здравеопазването и образованието. Това предизвика улични протести в страна, където един на всеки четирима души е без работа.

След жилищния балон, който избухна през 2008 г., Испания прокара болезнени съкращения на разходите , за да свали публичния дефицит. Въпреки това през третото тримесечие Испания е излязла от рецесията. Икономическият ръст за този период е между 0.1 и 0.2%, като се очаква догодина той да бъде между 0.5% и 1%. Очаква се през 2014 г. да бъде увеличен данък добавена стойност, като това ще донесе на държавната хазна един милиард евро допълнителни приходи.

Добрата новина е, че държавните служители отново ще имат коледни надбавки, а пенсионерите ще получават малко повече пари от догодина.

На днешното заседание се очаква испанските депутати да предложат на правителството да се промени часовото време с връщане на стрелките на часовника с един час, както във Великобритания. Целта е адаптиране към слънчевия часови пояс и подобряване на производителността в затъналата в криза страна.

Вижте подробностите във видео файла.

fallback
fallback