fallback

Цената на природния газ няма да се повишава до края на годината

На този етап няма причини за поскъпване, смятат от „Булгаргаз“.

24.09.2013 | 15:43

Цената на природния газ може да се запази без промяна до края на годината. На този етап няма причини за поскъпване, коментираха пред ДКЕВР от "Булгаргаз"  след днешното редовно заседание на регулатора, на което бяха обсъдени цените на природния газ за последното тримесечие, предаде Агенция „Фокус”

От началото на следващата година е възможно дори поевтиняване, ако няма рязък скок в цената на петрола или съществена промяна в курса на долара. В това увери изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. "Засега пазарът остава стабилен и няма причини за искане на промяна в цената на синьото гориво", каза той.

Продължават обаче финансовите проблеми на дружеството заради несъбрани дългове от няколко големи топлофикационни дружества, сред които София, Плевен и Бургас. Задълженията на топлофикационните дружества в страната към „Булгаргаз” в момента възлизат на около 125 млн. лева. Предстои парите да се изискат по съдебен път, уточни още Гогов.

„Цената на природния газ за последното тримесечие на годината по всяка вероятност няма да има значителна промяна, което означава, че не се предвижда увеличение на цената на парното за следващия зимен сезон“, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева.

„Булгаргаз” предлага на ДКЕВР цената на природния газ за последното тримесечие на настоящата 2013 година да е 630 лева без ДДС за 1000 кубични метра природен газ.

„Към началото на месец ноември ще дадем прогноза за цената от 1 януари 2014 година, а към 10 декември ще внесем това заявление с конкретно предложение”, посочи изпълнителният директор на доставчика „Булгаргаз” Димитър Гогов. И според него - при подобни параметри не се забелязва тенденция за промяната на цените на парното в посока нагоре.

Енергийният регулатор ще реши окончателните цени на природния газ за последното тримесечие на настоящата 2013 година на закрито заседание на 27 септември.

Вижте подробностите във видео файла.

fallback
fallback