Джонатан Алън: България не е енергийно зависима

„Необходима е стратегия, която да включва всички партии в страната, които да създадат единна 30 - 40-годишна енергийна политика", каза посланикът на Великобритания.

19.09.2013 | 14:52
Джонатан Алън: България не е енергийно зависима
Джонатан Алън: България не е енергийно зависима

България не е енергийно зависима, заяви посланика на Великобритания Джонатан Алън по време на форум, организиран от Атлантическия клуб. Той посочи, че е необходимо обаче да се създаде дългосрочна енергийна стратегия за устойчив пазар и повече инвеститори.

Страната внася около 37%, което е малко в сравнение с другите европейски страни – между 54 и 57%. Задача на управляващите е да направят проучване, с което да е наясно с какво точно разполага, кое е най-изгодно и какви рискове крият пазарите в този сектор.

„Необходима е стратегия, която да включва всички партии в страната, които да създадат единна 30 - 40-годишна енергийна политика. В Обединеното кралство има три цели, които се стремим винаги да достигаме и могат да се прилагат във всички страни – енергийна сигурност, достъпност и устойчивост.Експертите в страната трябва да се обединят около тези цели и да насочат еврофондовете към тях“, коментира Алън.
 
Географското положение на страната я прави изключително стратегическа. Страни като Унгария и Румъния, които изнасят енергия за Турция я заобикалят. Управляващите трябва да си поставят за цел да изнасят енергия, с което ще се постигнат по-ниски цени за потребителите.
 
Вижте подробности от репортажа на Ирина Георгиева и Радослав Илиев.