Афганистан бележи напредък в областта на икономиката (видео)

Високата безработица, бедността и насилието обаче продължават да бъдат сериозна заплаха за сигурността в ислямската държава.

14.09.2013 | 12:39
Афганистан бележи напредък в областта на икономиката (видео)

Афганистан все повече бележи напредък в областта на икономиката и инфраструктурата. Високата безработица, бедността и насилието обаче продължават да бъдат сериозна заплаха за сигурността в ислямската държава.

12 години след атентатите на 11 септември 2001 година и след нахлуването на Съединените щати в Афганистан, в стремежа им да се справят с терористичната групировка Ал Кайда, местните бизнесмени най-накрая установяват икономически напредък в азиатската държава. Махмуд Карзай – брат на афганистанския президент Хамид Карзай, е добре известен бизнесмен от южен Кандахар, който инвестира в най-големия жилищен комплекс в страната. Използван някога като военна база, управлявана от талибаните, днес районът е напълно преобразен – в него се издигат високи и луксозни бизнес и жилищни сгради, дървета и водопади.

„Имаме много инвестиции, голяма подкрепа от Запада, които трябва да бъдат оценени. Афганистан се възстановява. Днес не можем да сравним страната с това, което е било по време на талибаните, тя върви напред. Местните жители също наблюдават напредък в родината си“, казва бизнесменът Махмуд Карзай.

Въпреки напредъка, насилието в ислямската държава продължава да бъде част от ежедневието. Кандахар е родното място на талибаните и е в центъра на многобройните нападения на бунтовниците. Ръстът на безработицата също оказва своето влияние. В централен Кандахар най-малко 100 души на ден търсят работа, а голяма част от работещите получават по по-малко от 8 долара на ден. Именно заради тази тревожна картина някои местни жители твърдят, че животът на обикновените хора не се е променил. Мнозина афганистанци в селските райони живеят в бедност въпреки милиардите долари помощ от Съединените щати.

Вижте подробностите във видео файла.