Японската икономика се е разширила по-бързо от очакваното през второто тримесечие

Положителните данни дават допълнителна увереност на правителството за планираното двуетапно увеличение на данъка върху потреблението.

09.09.2013 | 16:32
Японската икономика се е разширила по-бързо от очакваното  през второто тримесечие
Японската икономика се е разширила по-бързо от очакваното през второто тримесечие

Японската икономика се е разширила много по-бързо от първоначално прогнозираното през второто тримесечие. По-добрите от очакваното данни подкрепиха нарастващите признаци за стабилно възстановяване вследствие на управлението на правителството на Шиндзо Абе и дадоха допълнителна увереност на управляващите да продължат с мащабните реформи.

Публикуваните в понеделник официални правителствени данни показаха, че значителното подобрение на капиталовите разходи е довело до завишаване на брутния вътрешен продукт (БВП) в периода април-юни до 3,8% на годишна база спрямо предварителната оценка от 2,6 на сто, съобщава CNBC.

Разширяването, което приблизително съответства на средната прогноза на експертите за ръст от 3,7%, подчертава силата на възстановяването на Япония. Добрите данни също така увеличават шанса правителството да пребегне до планираното двуетапно увеличение на данъка върху продажбите през 2014 и 2015 г.

Тримесечието се оказа третото поредно на ръст след 4,1-процентното покачване през периода януари-март.

Японската икономика излезе от рецесията през 2012 г. Експерти отчитат, че последните данни от третото по сила  стопанство в света вече показват първите положителни признаци от съвместната агресивна политика на Японската централна банка и кабинета на Абе.

Вижте коментара на Bloomberg.