fallback

Данаил Папазов: Нови субсидии за БДЖ само срещу определени резултати

Преструктурирането на железниците можело да ги изведе на печалба до края на годината.

02.09.2013 | 18:25

Съкращения в БДЖ и „Български пощи“ не се предвиждат, заяви пред журналисти транспортният министър Данаил Папазов. По думите му в момента БДЖ бележи добри финансови резултати и не е изключено компанията да приключи годината на печалба. Към месец май загубите за железницата надхвърлят 25 милиона лева. Няколко месеца по-късно дълговете на компанията били намалели на половина, подчерта Папазов.Според транспортния министър услугата, която извършва БДЖ, няма как да се подобри.

„Затова много е важно как ще завършат срещите с кредиторите през месец септември. Много тежки срещи ни предстоят, на които ние трябва да ги запознаем с програмата, с която завършихме за преструктуриране на БДЖ и да ги убедим те да се съгласят с нас“, допълни Папазов.

Той коментира и подготвяните от синдикатите протести в „Български пощи". Според него в основата на недоволството е липсата на средства за допълнителна пощенска услуга, която би  трябвало да се субсидира от държавата. Той посочи, че министерството е готово да отдели допълнителни средства от 1.5 млн. лв. за пощите, но за момента не се предвижда увеличение на заплатите на работещите там.

„Има изработена методика, която е одобрена от ЕС. И пощите е трябвало да получат субсидия през тази година, разбира се за предходен период  в рамките на около 22 млн. лв. След което КНСБ прави втора процедура по методиката, която не е одобрявана от ЕС, и е в рамките, ако не се лъжа в 12 милиона. Накрая по съвсем неясни критерии в бюджета за тази година беше заложена сумата от 2 милиона лева“, обясни Папазов. Транспортният министър заяви още, че в момента усилено се търси човек, който да оглави изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". Той посочи, че в тази държавна структура са открити много нарушения и предстои администрацията да бъде реформирана, така че да работи в полза на бизнеса и да спира сивата икономика.

fallback
fallback