По-малко средства от Европа за следващия програмен период

Образованието и науката-ключови фактори за растеж в периода 2014-2020.

21.08.2013 | 17:03
По-малко средства от Европа за следващия програмен период
По-малко средства от Европа за следващия програмен период

По-малко евросредства ще получи България по всички оперативни програми през новия програмен период – 2014-2020. Това стана ясно на днешното заседание на Министерски съвет. На него кабинетът одобри проект за споразумение за партньорство на България, очертаващо помощта от европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 година. Вариант на споразумението ще бъде представен за одобрение на ЕК. То ще влезе в сила, след като Европейския парламент одобри Многогодишната финансова рамка за следващия програмен период.

Основните подобрения на проекта са в анализа и предложенията в земеделието, в рибарството и аквакултурите.

Поставен е акцент на образованието и науката като ключови фактори за растеж, посочи Златанова.

Общата сума по оперативните програми за следващия програмен период, без Програмата за селските райони и Програмата за морско дело и рибарство, е малко над шест милиарда евро, става ясно от приетия днес проект.

Вицепремиерът Зинаида Златанова отбеляза, че съзнателно не се представят данните от сегашния и от предстоящия програмен период, за да няма сравнение от типа – „кой, кога, колко и къде е сгрешил”. Тя призова всички да прочетат проекта за споразумение.

„Много от политиците са прочели много малко за този документ, защото ако бяха прочели щяха да знаят, че превръщането на темата за еврофондовете в поле за политическа битка е изключително непродуктивни”, коментира Златанова.

В представянето на икономическото състояние на страната ни към месец август 2013 се посочва: „недостатъчен дял на заетите, недостатъчно развита икономика, нарастване на неграмотното население, предпоследно място в Европа по здравеопазване“.

България е на първо място в Европа по бедност и нисък дял в инвестиции, пише още в стратегическия документ.