fallback

Ирландия ще изнася вятърна енергия за Великобритания (видео)

Коментар на Ангъс Макроун, главен редактор в Bloomberg New Energy Finance.

21.08.2013 | 14:59

Ирландия ще изнася вятърна енергия за Великобритания, съобщават от Bloomberg. За пръв път голям проект за възобновяема енергия ще бъде построен в една държава с цел да обслужва  клиенти в друга, коментира Ангъс Макроун, главен редактор в Bloomberg New Energy Finance. 

„Определено това е първото подобно предложение. Много интересна идея, която, поне на хартия, е добра и за двете страни. Британците получават по-евтина енергия от бъдещите офшорни вятърни централи, които щяха да строят. Ирландия пък има икономически ползи - заетост, данъчни приходи и постъпления от износ. В момент, когато ирландската икономика все още се бори да излезе от кризата, това е много привлекателно“, коментира Макроун.

Според него ирландските данъкоплатци няма да плащат за този проект. „Действително, Великобритания ще купува по цени над пазарните, но всъщност това ще бъде по-изгодно за британците, тъй като щяха да плащат доста повече за офшорна вятърна енергия“, обясни още главният редактор в Bloomberg New Energy Finance.

Той обясни още, че в момента критиките срещу вятърните турбини в Ирландия са доста по-слаби в сравнение с това, което става в някои части на Англия. „Хората там разбират, че работните места са също много важни. Виждам обаче как с времето се критиките към проекта се засилват. Една от въпросителните е около процеса на планиране. Вероятно ключът към решаване на проблема са районите в централна Ирландия. Те вече бяха индустриализирани в известна степен и няма много населени места. Вероятно там ще бъдат изградени вятърните ферми“, посочи Макроун.

fallback
fallback