Ирландия ще изнася вятърна енергия за Великобритания (видео)

Коментар на Ангъс Макроун, главен редактор в Bloomberg New Energy Finance.

21.08.2013 | 14:59
Ирландия ще изнася вятърна енергия за Великобритания (видео)
Ирландия ще изнася вятърна енергия за Великобритания (видео)

Ирландия ще изнася вятърна енергия за Великобритания, съобщават от Bloomberg. За пръв път голям проект за възобновяема енергия ще бъде построен в една държава с цел да обслужва  клиенти в друга, коментира Ангъс Макроун, главен редактор в Bloomberg New Energy Finance. 

„Определено това е първото подобно предложение. Много интересна идея, която, поне на хартия, е добра и за двете страни. Британците получават по-евтина енергия от бъдещите офшорни вятърни централи, които щяха да строят. Ирландия пък има икономически ползи - заетост, данъчни приходи и постъпления от износ. В момент, когато ирландската икономика все още се бори да излезе от кризата, това е много привлекателно“, коментира Макроун.

Според него ирландските данъкоплатци няма да плащат за този проект. „Действително, Великобритания ще купува по цени над пазарните, но всъщност това ще бъде по-изгодно за британците, тъй като щяха да плащат доста повече за офшорна вятърна енергия“, обясни още главният редактор в Bloomberg New Energy Finance.

Той обясни още, че в момента критиките срещу вятърните турбини в Ирландия са доста по-слаби в сравнение с това, което става в някои части на Англия. „Хората там разбират, че работните места са също много важни. Виждам обаче как с времето се критиките към проекта се засилват. Една от въпросителните е около процеса на планиране. Вероятно ключът към решаване на проблема са районите в централна Ирландия. Те вече бяха индустриализирани в известна степен и няма много населени места. Вероятно там ще бъдат изградени вятърните ферми“, посочи Макроун.