fallback

Азиатската банка за развитие видя потенциал в земеделието на региона

По-високите нива на производство минават през индустриализацията на сектора, коментира Хаслинда Амин от Bloomberg Television.

21.08.2013 | 14:37

Азиатската банка за развитие (ADB) призова развиващите се пазари в региона да развият услуги и сектори с потенциал за ръст и увеличаване на заетостта, коментира Хаслинда Амин за Bloomberg Television.

Тя подчерта, че става въпрос за страни като Тайланд, Китай, Индия, Пакистан и Бангладеш. Препоръките на Азиатската банка за развитие са да се насочат усилия към сектори с по-висока производителност на труда. Политиците на свой ред могат да се фокусират върху новите производства и пазари.

Според  ADB повишаването на ниската производителност на труда в земеделието минава през индустриализацията на сектора.

Банката за развитие признава, че темповете и посоката на промените най-вероятно няма да приличат на това, което се случи в Япония през втората половина на  XX век. Общата икономическа среда днес е много различна.

„Настоящата прогноза на ADB за ръст на БВП на развиващите се азиатски пазари за годината е 6,3%.  Това е понижение спрямо очакваните 6,6% преди това. Подобна е ситуацията и в останалата част от Азия. Ръстът на БВП се укроти в почти две трети от азиатските икономики миналата година главно заради слабия износ. И въпреки това очакванията засилват значението на региона като цяло.

Делът на Азия в глобалния БВП е 36% за 2012. Но както може да се очаква, заедно със значението на региона, се увеличава и тревогата заради растящите нива на парникови емисии и повишеното потребление на енергия“, подчерта коментаторът пред Bloomberg.

fallback
fallback