Американският жилищен пазар се съживява

Лихвата по десетгодишните облигации обаче премина нивото от 2,9% и може да окаже негативен ефект върху възстановяването на пазара на имотите.

21.08.2013 | 09:53
Американският жилищен пазар се съживява
Американският жилищен пазар се съживява

През последните месеци се наблюдава съживяване на жилищния пазар в САЩ. Има два основни движещи фактора – обновяването на жилищата и силният ръст на новото строителство, което достига най-високите си нива от години насам.

Една от големите тревоги за този пазар е свързана с ръста на лихвените проценти. Лихвата по десетгодишните облигации премина нивото от 2,9%. Това може да окаже негативен ефект върху възстановяването на пазара на имотите, основно при старите жилища.

При новото строителство нещата стоят по-различно. Към този тип имоти има предпочитания основно от по-заможните клиенти. Очаква се този сегмент от пазара да абсорбира по-високите лихвени проценти и възходящият тренд да продължи. Това ще окаже подкрепа на икономиката.

Индексът Case Shiller на цените на жилищата е близо до петгодишен връх. Но това възстановяване не е съвсем равномерно. Най-силните повишения има там, където преди това щетите бяха най-големи.

В Лас Вегас и Финикс има двуцифрен годишен ръст. На някои места се наблюдават малки пазарни балони в градовете, където цените наистина скочиха много.

През седмицата обаче се очаква данните за имотния пазар да покажат забавяне на растежа – пауза във възстановяването.

/Джо Бруселас, Bloomberg/