Инвеститори изтеглят милиарди долари от Азия и се насочват към Европа

Индийската рупия падна до рекордно дъно, Тайланд е в рецесия, а в Индонезия рекордният дефицит по текущата сметка понижи валутата до най-ниските й нива от 2009 г. насам.

20.08.2013 | 17:15
Инвеститори изтеглят милиарди долари от Азия и се насочват към Европа

Инвеститорите изтеглят вложения за милиарди долари от Азиатско-тихоокеанския регион и това доказателство за това, че ролята на Азия като двигател на световния растеж, започва да отслабва.. В някои икономики вече има сериозни негативни сигнали.

Индийската рупия падна до рекордно дъно, Тайланд е в рецесия, а в Индонезия рекордният дефицит по текущата сметка понижи местната валута до най-ниските й нива от 2009 г. насам.

Икономистите прогнозират, че по-късно тази седмица Малайзия ще отчете второ поредно тримесечие на растеж от под 5%. В Китай пък расте делът на лошите кредити, а забавянето на икономиката отслабва търсенето на суровини и други стоки.

През последните три месеца MSCI Asia Pacific падна с над 7%. За сравнение спадът на американския S&P 500 и европейския Stoxx 600 e с по-малко от 2%.

При инвестиционните фондове, по данни не BlackRock през първите седем месеца на тази година милиарди долари са били пренасочени към Северна Америка, Япония и Европа за сметка на развиващите се пазари.

Именно те, според експертите, в момента се намират в „окото на бурята“. А това е сериозна опасност за Азия.

/Нейра Чехич, Лондон,  Bulgaria On Air/