Everbright Securities отчетоха 31,7 млн. долара загуби

Цялата бъркотия е предизвикана от натрупани големи поръчки за покупка от собствената сметка на Everbright на стойност 7 млрд. китайски юана.

19.08.2013 | 09:48
Everbright Securities отчетоха 31,7 млн. долара загуби
Everbright Securities отчетоха 31,7 млн. долара загуби

Everbright Securities отчетоха 31,7 млн. долара загуби и се извиниха на инвеститорите си за грешката си. В петък беше отчетена най-голямата дневна волатилност от 2009 г. на китайския индекс Shanghai Composite в петък. Причината се оказа, че е брокерска грешка.

Ето какво се случи - имаше краткотраен скок на индекса от 6% само за броени минути. Както и увеличение на волатилността с 53%. Оказа се, че проблемът е в компютърна система на държавната инвестиционна компания Everbright Securities. Цялата бъркотия е предизвикана от натрупани големи поръчки за покупка от собствената сметка на Everbright на стойност 7 млрд. китайски юана, установиха регулаторите.

Това доведе до рязкото рали на индекса Shanghai Composite с над 5%, но в края на търговията всички тези големи печалби бяха изтрити и индексът затвори с понижение от 0,64%.

От самата компания обявиха, че са установили дефект в подаването и изпълнението на поръчките в системата на инвестиционното поделение.