fallback

JPMorgan Chase в центъра на корупционен скандал

Властите в САЩ разследват механизмите за наемане на служителите в китайския клон на финансовата институция.

18.08.2013 | 17:13

Американските власти разследват китайския клон на JPMorgan Chase  заради съмнения за участие в корупционни схеми, съобщава New York Times. От информация на изданието става ясно, че властите разследват обстоятелствата около наемането на работа в банката на деца на лидери в страната с цел укрепване на бизнеса на финансовата институция.

Според New York Times, JPMorgan е спечелила редица изгодни договори с китайския държавен финансов конгломерат China Everbright Group, след като е наела сина на неговия председател. Банката е дала работа и на дъщерята на един от ръководителите на Министерството на железниците в Китай.

Малко след това финансовата институция е станала партньор на правителството по железопътни проекти. Впоследствие директорът е бил арестуван във връзка с корупционен скандал.

Отделът за борба с корупцията на Комисията за ценните книжа и борсите проверява достоверността на информацията, съобщава New York Times. Изданието посочва, че източник на информацията е секретен документ на американското правителство.

От медията отбелязват, че в поверителния документ не се посочва пряка връзка между политиката на наемане на служители на банката и договорите, които е сключила. Няма и сведения, че наетите китайци не са притежавали необходимата квалификация. На този стадий от разследването срещу банката няма обвинения в злоупотреби, отбелязва New York Times.

fallback
fallback