Икономисти: Джанет Йелън е най-квалифицирания човек за управител на ФЕД

Видеоматериал на Bloomberg.

15.08.2013 | 11:26
Икономисти: Джанет Йелън е най-квалифицирания човек за управител на ФЕД
Икономисти: Джанет Йелън е най-квалифицирания човек за управител на ФЕД

Анкета, проведена от Bloomberg, сред 63 икономисти, сочи, че най-квалифицираният човек, който би оглавил Федералния резерв, е  Джанет Йелън – 52% от експертите са гласували за нея. Икономистите е трябвало да отговарят на два въпроса.

Единият - „Кой би свършил най-добра работа като управител на ФЕД, кой е човекът с най-добра квалификация?“, извежда Йелън на челно място. От 2010 г.  образно казано тя е номер две в институцията. На втора позиция се класира Лари Съмърс, фаворит на едва 10% от анкетираните, а трето място - Станли Фишър, бившият управител на Израелската централна банка. Той също така е бил и научен ръководител на Бен Бернанке в Мазачузетския технологичен университет.  Тим Гайтнър пък получава одобрението на 5% от запитаните.

Другият въпрос, на който трябвало да отговарят икономистите е бил - „Кой ще стане управител на ФЕД?“. Цели 25% виждат Съмърс като наследник на Бернанке. Необходимо е да се отбележи, че в предния въпрос едва 10% го посочват като най-подходящия човек за този пост.

Една от причините в разминаването на данните е заради връзките му с администрацията, политическата му кариера и работата с Конгреса. Един от коментарите гласи, че в случай на криза, биографията на Съмърс е това, от което страната ще има най-голяма нужда. Други обаче коментират, че ако не вземем предвид политиката и личностните фактори, то Йелън е безспорният победител.

Редакторът на Bloomberg Дейвид Инглес коментира, че около 65% от пазарните участници смятат, че ще има свиване на стимулите на ФЕД под някаква форма. По-голямата част обаче все още са на мнение, че облигационната програма ще бъде намалена само с 10 милиарда долара.

„По-важният въпрос, като че ли, е какво ще стане с лихвените проценти. Защото всички знаем какво каза Бернаке. Повечето експерти вярват, че ниските лихви ще бъдат запазени поне до 2015 година“, коментира Инглес.

Вижте повече във видеоматериала!