Европа очаква ръст от две десети във второто тримесечие

Euro Stoxx 50 има ръст от 8%, а цикличните сектори в Европа - 7,23% за миналия месец.

14.08.2013 | 12:58
Европа очаква ръст от две десети във второто тримесечие
Европа очаква ръст от две десети във второто тримесечие

Европа очаква ръст от две десети във второто тримесечие, след като беше отчетено безпрецедентно свиване в продължение на шест тримесечия, предизвикано от кризата.

Говорихме с Джоузеф Липтън, старши икономист на JPMorgan Chase, според когото в момента има обрат. Променя се усещането на хората.

Преди хората не виждаха изход от кризата, а сега усещат растеж, каза Джоузеф Липтън, старши икономист на JPMorgan Chase. Той оценява приноса на ЕС в глобалния БВП до една пета.

Дори и 1% ръст може да означава 0,7% ръст по света. Това може да компенсира забавянето, което наблюдаваме в Китай. Сред печелившите може да се наредят, разбира се, Великобритания и Източна Европа, но и Тайван, Мексико и Бразилия.

Интересни са новите индекси. Oт Credit Suisse Group показват 90 акции от европейски циклични сектори, които са отбелязали ръст от 25% тази година в сравнение с Euro Stoxx 50.

Euro Stoxx 50 има ръст от 8%, а цикличните сектори в Европа - 7,23% за миналия месец. В сравнение обаче с Euro Stoxx 50 ръстът им е 25%.

Скъпото евро обаче може да спре водения от износа ръст по пътя за излизане от рецесията.

/Bloomberg/