fallback

Япония с готовност да увеличи данъка върху продажбите през 2014 (видео)

Настроенията сред инвеститорите остават негативни.

12.08.2013 | 12:10

Властите в Япония потвърдиха готовността си да увеличат данъка върху прадажбите от април следващата година, става ясно от коментар на Аика Нанао от Bloomberg Television. Тя допълва, че икономиката се е забавила повече от очакваното във второто тримесечие. Ръстът на БВП е 3,6%, в сравнение с 3,8% за първите три месеца на година.

„Първоначално пазарите изразиха разочарование. Nikkey се понижи при сутрешната търговия и йената поскъпна, но може да се каже, че негативните ефекти бяха ограничени, заради все още силното потребление, което отбеляза ръст от една десета от процента. По-късно доларът  поскъпна спрямо йената и пазарът възстанови първоначалните загуби.

Инвестициите все още остават на негативна територия и министърът на икономиката Акира Амари  заяви, че ще се търсят агресивни мерки, които да насърчат бизнеса да инвестира“, отбелязва Нанао.

Според един от най-близките съветниците на премиера Шиндзо Абе- Коичи Хамада, известен още като архитекта на  Абеномиката, Япония не трябва да повишава данъка върху продажбите, освен ако БВП не нарасне през второто тримесечие с над 4%. В този смисъл днешните данни провокираха тревоги сред чуждестранните инвеститори, предимно заради опасения, че азиатската страна може да отложи вдигането на ставката, за да не навреди на фискалното здраве на страната.

fallback
fallback