Япония с готовност да увеличи данъка върху продажбите през 2014 (видео)

Настроенията сред инвеститорите остават негативни.

12.08.2013 | 12:10
Япония с готовност да увеличи данъка върху продажбите през 2014 (видео)
Япония с готовност да увеличи данъка върху продажбите през 2014 (видео)

Властите в Япония потвърдиха готовността си да увеличат данъка върху прадажбите от април следващата година, става ясно от коментар на Аика Нанао от Bloomberg Television. Тя допълва, че икономиката се е забавила повече от очакваното във второто тримесечие. Ръстът на БВП е 3,6%, в сравнение с 3,8% за първите три месеца на година.

„Първоначално пазарите изразиха разочарование. Nikkey се понижи при сутрешната търговия и йената поскъпна, но може да се каже, че негативните ефекти бяха ограничени, заради все още силното потребление, което отбеляза ръст от една десета от процента. По-късно доларът  поскъпна спрямо йената и пазарът възстанови първоначалните загуби.

Инвестициите все още остават на негативна територия и министърът на икономиката Акира Амари  заяви, че ще се търсят агресивни мерки, които да насърчат бизнеса да инвестира“, отбелязва Нанао.

Според един от най-близките съветниците на премиера Шиндзо Абе- Коичи Хамада, известен още като архитекта на  Абеномиката, Япония не трябва да повишава данъка върху продажбите, освен ако БВП не нарасне през второто тримесечие с над 4%. В този смисъл днешните данни провокираха тревоги сред чуждестранните инвеститори, предимно заради опасения, че азиатската страна може да отложи вдигането на ставката, за да не навреди на фискалното здраве на страната.