fallback

Борислав Петков: Ниската изкупна цена на зърното свали стойността на земеделската земя

Спадът е между 10 и 15% в различните райони на страната, коментира председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

12.08.2013 | 09:01

Ниската изкупна цена на зърното значително понижи цената на земеделска земя, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков. Той допълни, че тенденцията е обяснима предвид факта, че основните купувачи на земи през последните години са именно земеделските производители. По думите му в различните райони на страната спадът е между 10 и 15%.

Петков отбеляза, че в началото на годината се е наблюдавало развижване на пазара за отдаване под аренда.

Тази година цените бяха с около 10-12% по-високи в сравнение с миналата. След старта на търговията със зърнени култури нивата бяха коригирани,“ обясни председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Той допълни, че рентите тази година са около 30 лв./дка, при средна цена 26 лв./дка миналата.

По думите на Петков „цената на земята ще отиде там, където й е мястото и ще бъде постигнато равновесие между търсенето и предлагането.

Той посочи, че реалната цена в момента за некомасираната земя в Южна България е между 300 и 400 лева.

fallback
fallback