Rio Tinto задържа продажбата на алуминиевия си бизнес заради спада на цените

Печалбата на компанията от основна дейност е намаляла с 18% през първата половина на годината

08.08.2013 | 20:41
Rio Tinto задържа продажбата на алуминиевия си бизнес заради спада на цените
Rio Tinto задържа продажбата на алуминиевия си бизнес заради спада на цените

Добивният гигант Rio Tinto съобщи, че се е отказал от опитите си да продаде своя алуминиев бизнес, и обяви, че печалбата му от основна дейност за първата половина на годината е намаляла с 18% до 4,23 млрд. долара, съобщи BBC.

От Rio Tinto отбелязаха, че по-ниските цени на желязната руда, медта, и въглищата са допринесли за спада на печалбата. Цените на много суровини са доста под рекордните върхове през последните години, откакто икономическият растеж в Китай започна да се забавя.

От компанията изтъкнаха, че са успели да реализират съкращения на разходите на стойност 1,5 млрд. долара през периода януари-юни и са съкратили 2 200 служители.

Според главния изпълнителен директор на Rio Tinto Сам Уолш бъдещето се очертава несигурно. „Средносрочната икономическа перспектива остава волатилна, като е възможен широк диапазон от резултати. Китайският икономически растеж се забавя от началото на годината и не е вероятно да възстанови значителна част от темпото си през втората половина, но не очакваме и твърдо приземяване“, добави той, цитиран в съобщение на компанията.

От Rio Tinto посочиха, че не са успели да намерят купувач и че при настоящите условия „не е възможно“ да продадат Pacific Aluminium. „След изчерпателен преглед решихме, че освобождаването от Pacific Aluminium срещу съответната цена не е възможно в настоящата икономическа обстановка и тя ще бъде интегрирана наново в групата Rio Tinto Alcan“, заяви Уолш.

Вижте повече във видеоматериала!