Португалия с план за орязване на пенсиите на държавните чиновници (видео)

Мярката е част от реформите за намаляване на държавните разходи.

08.08.2013 | 10:23
Португалия с план за орязване на пенсиите на държавните чиновници (видео)
Португалия с план за орязване на пенсиите на държавните чиновници (видео)

Правителството на Португалия планира от 2014 година да намали с 10% пенсиите на държавните чиновници, надвишаващи 600 евро, както и да увеличи възрастта за пенсиониране на всички работещи на 66 години. Предложенията в момента са обсъждат  със синдикатите и са част от мерките за реформи. Португалия се ангажира пред международните кредитори да намали държавните разходи с 4,7 милиарда евро.

Мярката цели осигуряване на бъдещето на пенсионната система и установяване на принцип на справедливост между държавните чиновници и служителите в частния сектор, коментира секретарят за Държавната администрация, цитиран от Франс прес.

За орязването на пенсиите ще се вземат предвид няколко критерии, един от които е възрастта. Съкращенията ще бъдат обратими в контекста на растеж и равновесие на държавните финанси. За това обаче трябва да се постигне ръст от 3% и държавен дефицит - 0,5 на сто от БВП в продължение на две години.

Прогнозите за икономиката на Португалия, която навлезе в трета година на рецесия, са за ново свиване с 2.3% през тази година. Догодина правителството предвижда слаб ръст от 0,6 на сто от БВП.

Мерките са част от програмата на драстични икономии в замяна на международната помощ за страната от 78 милиарда евро, одобрена през май 2011 година. В края на юли парламентът вече одобри увеличаване на работното време на държавните чиновници от 35 на 40 часа седмично. Освен това правителството трябва да пусне в ход от септември програма, която да намали с около 30 000 броят на чиновниците, които в момента са близо 700 000.