fallback

Индустриалното производство във Великобритания отчете ръст (видео)

Производителите отчитат повишение на продукцията във всички сектори.

07.08.2013 | 14:36

Индустриалното производство във Великобритания отчете ръст от 1,1% през юни на месечна база след два поредни месеца на спад, сочат данни на британската статистическа служба. Ръстът е два пъти по-висок от очакванията на анализаторите, а оптимистичната новина свидетелства за подобряване на икономиката на Обединеното кралство. 

Производителите отчитат повишение на продукцията във всички сектори. Най-голям принос обаче има транспортното оборудване, което расте с повече от 5 на сто. Производството на химически и електронни продукти също е постигнало добри резултати през последното тримесечие.

Промишленото производство във Великобритания е скочило с 0,7% между първото и второто тримесечие на годината и с 2 на годишна база спрямо юни 2012. В същото време продажбите на дребно на Острова през месец юли са скочили значително.

До голяма степен заради топлото време най-търсени са били банските костюми, слънце-защитните кремове и разхладителните напитки. Продажбите на автомобили също са скочили през миналия месец- регистрираните нови коли са 162 228, което е с 12,7 на сто повече от същия период година по-рано.

Според анализатори независимо от ръста в промишленото производство във Великобритания, този отрасъл все още има да извърви дълъг път, за да достигне нивата от преди финансовата криза. Новината за ръста в промишленото производство във Великобритания идва на фона на повишение от 3,8% през юни на поръчките в германската индустрия.

Добри новини има и за италианската икономика, която се е свила с 0,2 на сто през второто тримесечие на тази година.

fallback
fallback