Южна Корея повлия на печалбата на Standard Chartered (видео)

Финансовата институция се наложи да отпише 1 млрд. долара заради корейското си поделение.

07.08.2013 | 11:58
Южна Корея повлия на печалбата на Standard Chartered (видео)
Южна Корея повлия на печалбата на Standard Chartered (видео)

Южна Корея оказва голямо влияние върху резултатите на  Standard Chartered, коментира Зеб Екърт от Bloomberg Television.

Общо 1 милиард долара е сумата на активите, които финансовата институция трябваше да отпише от корейското си поделение.

„Основната причина за проблемите на Standard Chartered в Южна Корея е високото ниво на лошите кредити.

Правителството създаде специален фонд, който да облекчи кредитната тежест за домакинствата чрез преструктуриране на техните задължения. А резултатът от тези действия се отрази веднага върху баланса на финансовата институция,“ коментира Екърт.

Той допълни, че отписването на активите за 1 милиард долара е довело до 24% спад в печалбата за първото полугодие.

Нетната печалба на Standard Chartered се понижава до 2,1 милиарда долара. Финансовият директор на компанията заяви, че не преследва двуцифрен растеж на печалбата за тази година, но все пак очаква бизнесът да расте с достатъчно добри темпове.

От банката коментираха, че в общи линии са доволни от постигането на заложените в  прогнозите резултати. Повечето анализатори все още дават позитивни перспективи за акциите на компанията.

„Трябва да отбележим, че акциите на  Standard Chartered се понижиха на борсата в Хонконг, но пък отбелязаха ръст на борсата в Лондон. Те поскъпнаха с близо 3 на сто. Хонконгското поделение на компанията се представя добре, като печалбата му нараства с 14 на сто. Като цяло растежът в Хонконг и Индия успя да неутрализира негативното представяне в Южна Корея,“ отбелязва анализаторът от Bloomberg Television.

Екърт коментира още, че Китай остава сериозно предизвикателството за британските банки, тъй като азиатската икономика остава под натиск.

„От  Standard Chartered изтъкнаха, че са доволни от качеството на китайския си портфейл, но също така предупредиха, че виждат сериозни икономически проблеми,” заяви анализаторът.