Латвия пред предизвикателство да защити репутацията на банковия си сектор (видео)

Премиерът Владис Домбровскис отхвърли твърденията, че страната се превръща в офшорен рай за руски капитали.

05.08.2013 | 10:31
Латвия  пред предизвикателство да защити репутацията на банковия си сектор (видео)

Бъдещият член на еврозоната-Латвия, е принудена да предприеме все по-сериозни действия, за да защити репутацията на банковия си сектор. Все по-чести стават обвиненията, че страната се превръща в лесно достъпен данъчен рай. Според някои анализатори балтийската държава се е превърнала в център за пране на пари.

Премиерът на страната Владис Домбровскис отхвърли твърденията, че страната се превръща в офшорен рай за руски капитали, напуснали кипърските банки след началото на оздравителната финансова програма на островната държава.
МВФ и ЕК вече предупредиха Рига, че високите нива на депозити в 13 банки, от граждани, които не пребивават в Латвия, носят значителна ликвидност от една страна, но и съмнения от пране на пари.

И докато страната се подготвя да стане член на еврозоната от 1 януари догодина, чуждите капитали в страната се увеличават значително. Те отчетоха ръст от 17% през 2012, като нараснаха с още 5 на сто за първото тримесечие на 2013, достигайки 9 млрд. евро. По този начин те вече представляват половината от всички депозити в латвийските банки и се равняват на 40% от БВП на страната. За сравнение,  в Кипър депозитите от чужди граждани достигна 22 млрд. евро, равнявайки се на 140 % от БВП.

МВФ изчислява, че 90% от депозитите в Латвия попадат в категорията на „Общността на независимите държави“. Но освен, че банковият сектор в страната предоставя сметки на чужди граждани, той действа и като посредник на капитали – чуждестранните граждани плащат между 10 и 20 щатски долара за трансфер на пари.