Около 4.5 млрд. лв. ще струва изграждането на магистрален пръстен в страната

Проекът ще бъде довършван през следващите седем години.

29.07.2013 | 15:54
Около 4.5 млрд. лв. ще струва изграждането на магистрален пръстен в страната

По предварителен разчет около 4.5 милиарда лева ще струва изграждането на магистрален пръстен на страната. Той включва вече готовата магистрала „Тракия“, „Хемус“ и „Черно море“.

Председателят на управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура инж. Лазар Лазаров обясни, че планът за изграждането и свързването на трите ключови магистрали - „Тракия“, „Хемус“ и „Черно море“, е приет още през 1973 от Министерския съвет. Очаква се магистралният пръстен да бъде изграден през следващите 7 години.

„Пуснатата в експлоатация преди около две седмици АМ „Тракия“ е сериозна инвестиция, която не само облекчава значително трафика и намалява опасността от пътно- транспортни произшествия, но и е осигурила много работни места', коментира Лазаров.

Той обясни още, че през следващата година започва рехабилитация на участъка около Пазарджик поради недоброто състояние на настилката.

По думите му според предварителните разчети строежът на „Хемус“, която ще свързва столицата с Варна, се очаква да приключи през 2018. Лазаров беше категоричен, че приоритетен за страната остава и проектът за изграждане на магистрала Струма.