Ново звено към НАП ще контролира движението на съмнителни стоки

Структурата ще е част от стратегията за предотвратяване на схеми по отклоняване на ДДС.

27.07.2013 | 11:00
Ново звено към НАП ще контролира движението на съмнителни стоки
Ново звено към НАП ще контролира движението на съмнителни стоки

Ново звено за „Фискален контрол“ към Националната агенция по приходите ще упражнява контрол върху движението на рискови стоки от и към територията на България. Новата структура се създава в рамките на вече разработена концепция за предотвратяване на схеми за отклоняване на ДДС , които се извършват при превозването на стоките.

Дирекцията ще следи не само транзитно преминаващите през територията на България стоки от една държава-членка на Европейския съюз към друга, но също и движението на продукцията, предназначена за износ от страната. Вносната стока за България пък ще се проверява включително и по местата, където се разтоварва и продава.

Говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров коментира, че с отпадането на вътрешния контрол по митническите граници след присъединяването на България в Европейския съюз, е създаден много мощен стимул за данъчни злоупотреби. И тук ролята на звено „Фискален контрол“, което ще трябва да пресече тези злоупотреби.
„Наред с описването, на определени пратки може да бъдат поставяни GPS-устройства”, заяви Бъчваров.

Физически контрол ще се упражнява не само върху камионите. Ще се проверяват и железопътни композиции, както и хора, за които се смята, че превозват рискови стоки.

Самите служители от новото звено на НАП ще бъдат разпределяни в специални мобилни групи и регионални екипи по граничните пунктове.

„Контролът ще се упражнява на всички пунктове на вътрешните граници на България с другите държави членки, включително Румъния и Гърция”, заяви Бъчваров. Той поясни още, че  преди да бъде създадено звеното са необходими законодателни промени, с които първо да се регулира неговата дейност, както и да бъдат осигурени допълнителни правомощия на служителите.

Говорителят на НАП обеща в рамките на няколко месеца структурата да започне дейността си.