fallback

Кабинетът одобри актуализация на Бюджет 2013 (видео)

Министрите решиха горната граница на дефицита да се увеличи до 2% от БВП.

22.07.2013 | 17:50

Правителството одобри актуализацията на Бюджет 2013 след около два часа обсъждания. Промените в Закона за държавния бюджет ще бъдат внесени още днес в Народното събрание. Кабинетът има готовност прекроеният бюджет да бъде разгледан на първо четене от парламента още тази седмица.

Актуализацията на държавния бюджет предвижда увеличаване на дефицита от 1,3 на сто от БВП на 2% от БВП и емитиране на нов дълг от 1 милиард лева.

Предлаганите законови промени след извънредното заседанието на кабинета защити финансовият министър Петър Чобанов, който за пореден път увери, че предвижданият дефицит от 2% от БВП в края на годината няма да наруши фискалната дисциплина.

Чобанов определи политиката на ГЕРБ като „ненужно затягане на бюджета, пречещо на развитието на икономиката”. „Тя се характеризираше с изчерпани фискални резерви, липса на политики за растеж и недофинансиране на отделни сектори”, обобщи министърът, цитиран от Investor.bg.

Редакцията на бюджета за настоящата година не предвижда ръст на минималната работна заплата. Финансовият министър уточни, че за това тепърва ще се водят разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, в който ще се търси консенсус по темата. Чобанов изтъкна, че увеличаването й генерира по-големи бюджетни приходи, но трябва да се отчете и възможността за ръст на безработицата по тази причина.

С уточнението, че не иска да звучи „йезуитски”, финансовият министър изрази надежда кабинетът да може да даде коледни добавки на пенсионерите. Към момента обаче той не смята, че шансовете за това са много големи.

fallback
fallback