Меркел с големи шансове да спечели изборите (видео)

Приемственост в европейските политики е почти сигурна, коментира главният икономист на Berenberg Bank в Лондон Холгер Шмидинг.

22.07.2013 | 15:23
Меркел с големи шансове да спечели изборите (видео)
Меркел с големи шансове да спечели изборите (видео)

Главният икономист на Berenberg Bank в Лондон Холгер Шмидинг представя в Countdown по Bloomberg TV шансовете на канцлера Ангела Меркел за победа на изборите след 10 седмици.

Въпреки че преди месец управляващата коалиция в Германия изоставаше доста след десницата, сега шансовете са почти изравнени. Победата на Меркел все още не е сигурна, коментира Шмидинг и допълва, че анализаторите оценяват шансовете й на 85%.

„Ако сегашната коалиция не спечели, тогава по правило, коалиция от други сили ще има мнозинство. Остава въпросът коя ще е водещата партия в коалицията“, подчерта  Шмидинг. По думите му е много вероятно да има приемственост на европейските политики без оглед на изхода от изборите.

„Това, което ще се промени, според изборните резултати, е вътрешната политика, ако сегашната коалиция не победи. Но Ангела Меркел трябва да управлява с някой друг, иначе няма да заеме поста на канцлер. Тогава и данъците ще се повишат,“ коментира главният икономист на Berenberg Bank. Според него антиевропейската партия в Германия все още е маргинална и едва ли ще надмине 5-процентната бариера, за да влезе в парламента. 

„Това е още един признак, че европейските политики на Ангела Меркел се радват на национален консенсус“, допълва  Шмидинг. По думите му Меркел си е взела поука след последните два вота, в които нейната партия загуби повече места от прогнозирането и „в настоящата компания се държи, както трябва“.