Какви са новите предизвикателства пред Япония?

Коментар на Уили Песек, Bloomberg.

22.07.2013 | 11:52
Какви са новите предизвикателства пред Япония?

Избирателите в Япония не се интересуваха от предизборната кампания, защото всички знаеха, че партията на Шиндзо Абе ще спечели. Беше изненадващо да се види липсата на интерес и енергия.

Не само инвеститорите очакват подробности как премиерът  ще реформира икономиката, за да спре дефлацията и страната да стане по-конкурентна, но и избирателите са нетърпеливи. Скептично настроените обикновени японци се надяват Шиндзо Абе да работи, както и "Абеномиката".

„От шест-седем години, това е първият министър-председател, който ще остане на поста повече от година. Този вот означава, че Шиндзо Абе ще задържи поне още три години. Възможно е да има някакво увеличение на доверието в Япония“. През 2006 г., когато той стана министър-председател на мястото на Йоничиро Коидзуми, всички се надяваха да е за три години, а остана само една.

Ако след 12 месеца обаче не изпълни трите си цели, ако Nikkei падне с 40%, вместо да се повиши, ако йената се движи в посока, която не се харесва на корпоративна Япония, премиерът е пътник.

В много отношения неговата партия ще управлява три години, но не и Абе, затова е време да започне да показва какво прави. Той говори за реформи, предложи някои интересни неща, които дадоха знак на инвеститорите, че Япония се променя.

Ще бъде много трудно да се прокара идеята за Транс-тихоокеанското партньорство в партията. Победата на изборите не означава непременно, че цялата партия може да бъде убедена, че промяната в политиката има за цел да придвижи Япония в по-добра посока.

Вижте целия материал във видеоматериала!