fallback

Детройт фалира (видео)

Градът пословичен със своята престъпност, обезлюдените квартали и бедността.

19.07.2013 | 09:15

Детройт, градът който дълги години беше стожер на американската икономика с автомобилната индустрия, стана най-големият американски град, подавал документи за защита от банкрут. Ако фалитът бъде потвърден от Федералния съд, това ще вкара градът и хилядите му кредитори в тежки преговори за погасяване на дългове в размер на 18,5 млрд. долара.

От няколко месеца е назначен специален мениджър, който да води разговорите. Възможно е банкрутът да повлияе тежко и на пенсиите и здравните услуги за местните граждани.

Губернаторът на щата Мичиган Рик Снайдер заяви, че Детройт просто не може да постигне достатъчно приходи, които да покрият текущите задължения. Той определи решението за обявяването на банкрут като трудно и болезнено, но безалтернативно.

От Белият Дом лаконично коментираха, че президентът Барак Обама и администрацията му следят от близо случващото се с Детройт.

За последните 60 г. населението на града намаля на половина – от 1,8 млн. до 685 хил. души. Той стана пословичен със своята престъпност, обезлюдените квартали и бедността. През годините управляващите в Детройт многократно бяха уличавани в корупция. Инвестициите също намаляха чувствително.

fallback
fallback